Nässelsoppa
Ingredienser
4 portioner

2 l nyplockade, späda nässlor
1 l vatten
salt
1 msk smör
3 msk vetemjöl
2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde
eventuellt 3 msk torr sherry
2 msk hackad gräslök
2 hårdkokta ägg till servering
Så här gör du
Skölj nässlorna noga, ta bort eventuella rötter och grova delar.
Koka upp hälften av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt och lite sherry om du vill.
Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.